De opheffing van de hemel

(1 klantbeoordeling)

21,50

Beschrijving

De wereld is in onbalans. Het kwaad regeert, en ook de godsdiensten lijken de weg kwijt te zijn. God wil de mensheid uit haar helse staat redden met Zijn ‘Heilsplan’. Lucifer bekritiseert dit plan, wordt om die reden door God de hemel uitgegooid en belandt vervolgens op aarde. Hij vindt daar overtuigende argumenten die zijn kritiek op God ondersteunen. God is ondertussen Zelf tot het inzicht gekomen dat de leerstellingen van religies mislukte pogingen zijn om het goddelijke Mysterie te verwoorden. Als gevolg hiervan trekt Hij zelfs zijn Eigen bestaan in twijfel, met alle gevolgen van dien … Wat betekent dit voor de mensen op aarde? Totale ontwrichting? Of gloort er toch nog licht?

Dit boek schetst onder meer hoe godsdiensten hebben bijgedragen aan de erbarmelijke staat waarin de wereld zich bevindt. Gevoelige thema’s als het ontstaan van de Jodenhaat, de lust naar macht, witwaspraktijken in de Kerk en het ongebreidelde consumentisme worden hierbij niet geschuwd. Het boek eindigt met een positieve visie op de toekomst: als wij de moed hebben om ‘uit ons eigen verhaal te stappen’, kunnen wij ontwaken uit onze huidige staat van Zijn en in verbinding treden met het ware Mysterie dat ten grondslag ligt aan het leven. Zo ontstaat de nieuwe mens, die in staat zal zijn de hemel op aarde te creëren.

Extra informatie

Auteur

Willem Melles

Titel

De opheffing van de hemel

Uitvoering

Pocketboek

ISBN

9789492066206

Bladzijden

220

Druk

1e druk

Verschijningsdatum

November 2016

Taal

Nederlands

Afmetingen

21,1 x 14,5 x 1,7 cm

1 beoordeling voor De opheffing van de hemel

  1. admin

    In twee dagen tijd las ik De opheffing van de Hemel vrijwel in een adem uit. Het verhaal sleept je van begin af aan mee naar de laatste pagina. Op de achterzijde staat duidelijk de ‘urgente’ inhoud beschreven, maar je leest niet over de bijzondere, originele en meer dan eens geestige wijze waarop de auteur het thema uit de doeken doet. Prachtige beelden roept Melles op (‘een wolk die kwam aangevaren’/ ‘het zachte suizen der Eeuwigheid’/ ‘schaapjeswolkenwol’ / ‘overal in de Hemel klepten de klokken’) om bij de apotheose van het boek uit te komen: dat alles in de wereld draait om het Zijns-Mysterie, Bewustwording. Maar om dit te bereiken en af te rekenen met ons ‘schimmige schijnbestaan’ (prachtige alliteratie!) dient de mens eerst tot Inzicht te komen. Dit bijbelse verhaal vol diepgravende kennis, dat vooral via hoofdpersonage Jonah en zijn mede-Aartsengel Michaël tot de lezer komt, is uiterst actueel – en derhalve een aanrader, zelfs must-read voor iedereen – niet alleen voor theologen. Wie eraan begint, wordt getrakteerd op wat ik zou willen noemen een Mellesiaanse stijl. Want naast veel prachtige zinnen als ‘De zon neigde reeds ter kimme’ en alle opgediste wijsheid, is het boek ook rijkelijk doordesemd – om in het vocabulaire van Melles te blijven – van hilarische beschrijvingen: ‘Een vetgeribbelde non die werkzaam is in een taveerne in de hemel’/ ‘Eva’s fruithapje’. Fenomenaal! Ja, de onverbloemde humor maakt dat je meer dan eens moet (glim)lachen en mede door het luchtige vind ik het boek een meesterwerk. Wat een bewonderenswaardige prestatie als je aan het eind van je leven en op vergevorderde leeftijd een dergelijk verhaal kunt scheppen.

    De schrijver, een homme savant zoals de Fransen zouden zeggen, is op 4 oktober jl. gestorven maar een chef-d’oeuvre heeft het licht gezien, een mooiere erfenis kon hij de wereld niet nalaten.

    Bastienne Engel

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *