Op deze pagina kun je alle veel gestelde vragen terugvinden. We hebben de vragen in verschillende categorieën ingedeeld:
Jouw manuscript
- Hoe bied ik mijn manuscript aan?
- Hoe zit het met de auteursrechten?
- Is een kleine oplage mogelijk?
- Hoe worden de opbrengsten verrekend?
- Welke technische kwaliteit boeken wij bieden?
- Wie bepaalt de verkoopprijs?
- Welke boeken zijn mogelijk?
Hoe bied ik mijn manuscript aan?
Dit kan per email in Word formaat of Pdf. Wij ontvangen graag het gehele manuscript. Alles wat je wilt weten over manuscripten kun je vinden op de speciale pagina op onze website over manuscripten.
Hoe zit het met de auteursrechten?
Auteursrechten blijven berusten bij de auteur. Daarmee blijft de auteur aansprakelijk voor auteursrechtelijke of anderszins juridische consequenties van de uitgave (bijvoorbeeld schadeclaims, plagiaat et ceterra). Het betekent ook dat de auteur de mogelijkheid behoudt om een titel alsnog onder te brengen bij een andere uitgever op het moment dat men daaraan de voorkeur zou geven, bijvoorbeeld als herschreven versie of vertaling.
Is een kleine oplage mogelijk?
Het is rendabel boeken in kleine oplagen te produceren, dankzij de moderne productiemethodes, logistiek en verkoop- en distributiemogelijkheden van Uitgeverij Bewust Zijn. Wij bieden ook een effectief voorraadbeheer.
Hoe worden de opbrengsten verrekend?
Je krijgt de helft van de netto omzet van de verkochte exemplaren. Als de boeken rechtstreeks via onze website zijn verkocht, is het royaltybedrag voor jou het hoogst. Dit komt omdat er geen geld naar de tussenhandel vloeit. Uiteraard zetten wij ook in op verkoop via de boekhandel (al dan niet via internet). De boekhandel krijgt de gebruikelijke korting (meestal 42% of hoger) en jouw royalty’s worden dan berekend over de netto opbrengst. Je krijgt de royalties jaarlijks uitbetaald.
Welke technische kwaliteit boeken wij bieden?
Wij produceren onze uitgaven met de modernste apparatuur om een goede kwaliteit te garanderen. Covers kunnen mat of glanzend gelamineerd worden, eventueel worden voorzien van uv-spotlak. Wij bieden verschillende papiersoorten van diverse dikte.
Onze boeken zijn van hoge kwaliteit, gemaakt op papier dat het milieu het minst belast (FSC-papier), worden altijd binnen 2 werkdagen geleverd. Wij borgen dat de boeken bij alle distributeurs op voorraad zijn.
Wie bepaalt de verkoopprijs?
Dat bepalen wij als uitgever. De productiekosten zijn bepalend. Dit doen wij op basis van onze ervaring, kennis van de markt en de mogelijkheden.
Welke boeken zijn mogelijk?
In principe is alles mogelijk. Veel voorkomende boekformaten zijn 14,8 x 21 cm (A5 formaat), 13,5 x 20 cm of 15 x 23 cm met een full colour, gelamineerde kaft van 240 grams karton. Afwijkende maten hebben vaak meer kosten tot gevolg. Indien het een kleine oplage betreft worden de boeken digitaal geprint en verlijmd gebonden. De technieken van Printing on Demand (POD) zijn zo goed dat deze boeken in niets onderdoen voor de off-set geproduceerde boeken. Je krijgt dus een kwalitatief goed boek in handen. Het binnenwerk wordt doorgaans uitgevoerd op 90 grams wit of roman crème papier met zwarte tekstopdruk. Bij gebruik van roman crème papier ziet je boek er direct goed uit. Dit papier werkt opdikkend, dus ideaal als je niet zoveel pagina’s hebt. Wil je een hardcover omslag of een ander formaat? Wil je het boek geheel in kleur? Een grotere oplage die off-set gedrukt moet worden? Genaaid gebonden? Het kan allemaal. Uitgeverij Bewust Zijn werkt samen met gerenommeerde drukkerijen die van alle markten thuis zijn.
E-book en epub
- Wat is een e-book?
- Wat is een epub?
- Wat zijn de voordelen van een e-book?
- Wat zijn de nadelen van een e-book?
- Hoe lees en/of open ik een ePub e-book?
Wat is een e-book?
Een e-book is een computerbestand dat de inhoud van een boek bevat. Een e-book kan worden gelezen op uiteenlopende apparaten; op de computer, maar ook op speciaal voor dit doel ontwikkelde e-book readers (kortweg e-readers genoemd), op tablet computers (zoals de iPad van Apple) en op smartphones.
Er bestaan verschillende bestandsformaten voor e-books. In Nederland is het ePub formaat in zwang. e-books die in dit formaat aangeboden worden kunnen op apparaten met uiteenlopende schermgrootten gelezen worden; de tekst past zich automatisch aan. Ook het welbekende pdf formaat wordt wel eens aangeduid als e-bookformaat. Het nadeel van pdf is echter dat de pagina’s van dergelijke e-books niet goed op kleinere schermen te lezen zijn.
Veel uitgevers kiezen ervoor om hun e-books tegen kopiëren te beveiligen middels digital rights management (drm). Het e-book bestand kan dan pas gelezen worden als deze is geactiveerd. Wie een e-book koopt moet er dus op letten dat zowel het formaat als de beveiligingsmethode werken op zijn of haar e-reader, anders kan het e-book niet gelezen worden.
e-books worden over het algemeen via internet verkocht. Na de transactie ontvangt de koper een bestand (via een email, of een downloadlink) met daarin het e-book. Als deze beveiligd is, moet het e-book nog geautoriseerd worden. Dat gaat met speciale e-booksoftware, zoals Digital Editions van Adobe.
Wat is een epub?
De afkorting ePub staat voor ‘electronic publication’. Het ePub formaat is een bestandsformaat voor digitale boeken. Digitale boeken die zijn opgemaakt in het ePub formaat kunnen worden weergegeven op verschillende apparaten, zoals e-readers, pc’s en smartphones. Bij ePub is de opmaak niet ‘hard’ vastgelegd, zoals bij pdf het geval is. Dat wil zeggen dat de pagina’s en regels zich aanpassen aan de grootte van het scherm waarop een ePub e-book wordt bekeken.
In ePub e-books kunnen ook afbeeldingen en links worden verwerkt, net zoals bij HTML pagina’s. ePub is dan ook gebaseerd op dezelfde technologie als HTML. Er worden echter vrij strikte eisen gesteld aan ePub bestanden die door e-book distributeurs worden geaccepteerd. Het is daarom niet heel eenvoudig om zelf e-books in het ePub formaat te maken.
Wat zijn de voordelen van een e-book?
Het e-book heeft een aantal voordelen ten opzicht van papieren boeken. Hieronder een kort overzicht van de grootste voordelen van e-books:
– Een e-book kent geen fysieke productiekosten;
– De distributiekosten van e-books zijn lager dan die van gedrukte boeken;
– Een e-book is makkelijk doorzoekbaar;
– e-books kunnen nooit uitverkocht raken;
– Het is eenvoudiger om een e-book te actualiseren;
– e-books kunnen verrijkt worden met afbeeldingen, links en zelfs video.
Wat zijn de nadelen van een e-book?
Het digitale boek heeft een aantal voordelen, maar kent zeker ook nadelen. Hieronder een rijtje van punten waar het e-book nog niet zo sterk in is:
– Het e-book kan eenvoudig illegaal gekopieerd worden;
– Er zijn nog maar weinig mensen met ereaders, waardoor de markt beperkt is;
– Verschillende standaarden en formaten zorgen voor incompatibiliteit;
– DRM kan consumenten beperken in het gebruik van hun e-books;
– Het is lastig om grafisch complexe boeken om te zetten naar een e-bookformaat;
– Op e-books is het hoge BTW tarief (21%) van toepassing, tegenover 6% bij gedrukte boeken.
Hoe lees en/of open ik een ePub e-book?
Een ePub e-book kan gelezen worden op verschillende apparaten, van computer tot tablet, e-reader en smartphone. Wilt u een e-book op uw computer lezen, dan heeft u daar een speciaal programma voor nodig dat overweg kan met ePub bestanden.
U kunt ePub e-books openen met het (gratis te downloaden) programma Adobe Digital Editions. Dit pakket is beschikbaar voor zowel PC als Mac. Alhoewel onze e-books niet beveiligd zijn met DRM, doet u er toch verstandig aan om een Adobe account aan te maken tijdens de installatie. Want als u later elders e-books koopt die wel beveiligd zijn, dan worden deze aan uw account gekoppeld.
ePub e-books kunnen verder gelezen worden op de iPad en iPhone, met apps als iBooks, Bluefire of Stanza. Op Android toestellen kunt u gebruik maken van Aldiko. Afhankelijk van de app kunt u de e-books synchroniseren door de tablet aan te sluiten op een computer. Het is ook mogelijk om ePub e-books te importeren in uw Google Play account.
Bekijk ook eens ons aanbod van e-books in het ePub formaat. Onze e-books zijn niet beveiligd met Adobe DRM en kunnen derhalve gelezen worden op elke tablet, ereader, smartphone of computer die met ePub bestanden overweg kan.
Lukt het na deze instructies nog steeds niet om een ePub e-book te openen, of wilt u een vraag stellen voor uw specifieke tablet, smartphone of e-reader? Kijk dan eens op het forum van eReaders.nl. U vindt hier een zeer enthousiaste groep mensen die zich voor digitaal lezen interesseren en graag een helpende hand bieden!
E-readers
- Hoe zet ik ePub e-books op een Kobo reader?
- Hoe zet ik ePub e-books op mijn Sony Reader?
- Hoe lees ik een ePub e-book op mijn Android tablet of smartphone?
- Hoe lees ik een epub e-book op mijn ipad of iphone?
- Waarom wijkt de opmaak van een e-book soms af van een gedrukt boek?
Hoe zet ik ePub e-books op een Kobo reader?
De ereaders en tablets van Kobo, waaronder de Kobo Touch, Kobo Glo, Kobo Aura en Kobo Arc, lenen zich prima voor het weergeven van digitale boeken in het ePub formaat. ePubs zonder drm kunnen direct op de Kobo readers en in de Kobo app gelezen worden. Voor ePubs met Adobe drm moet de ereader eerst geautoriseerd worden.
De Kobo ereaders en Kobo ereading apps zijn in Nederland behoorlijk populair. Het is dan ook erg eenvoudig om direct vanaf de ereader e-books aan te schaffen in de Kobo e-bookstore. Ook is het mogelijk om eigen ePub bestanden op de ereader te zetten en deze te lezen.
Het op de Kobo reader zetten van onbeveiligde ePub-bestanden gaat bijzonder eenvoudig in zijn werk: sluit de ereader aan op een PC of Mac en sleep de ePub files naar de Kobo drive. NB: de e-books die bij Uitgeverij Bewust Zijn verkocht worden zijn nooit voorzien van drm en kunnen dus direct op de Kobo gelezen worden.
Voor e-books die beveiligd zijn met Adobe drm moet er een extra handeling worden uitgevoerd. De Kobo reader moet namelijk eerst geautoriseerd worden. Installeer Adobe Digital Editions op je computer en zorg dat deze geautoriseerd is. Sluit dan de Kobo ereader of tablet aan, en sleep dan de e-books vanuit de Bibliotheek naar de Kobo.
Hoe zet ik ePub e-books op mijn Sony Reader?
De Sony Reader (waaronder PRS-T1, T2 en T3) is in Nederland bijzonder populair. Het is mogelijk om e-books in het ePub formaat te lezen op de Sony Reader. Ook kunnen er pdf e-books op de Sony gelezen worden. Voor het lezen van met Adobe drm-beveiligde e-books moet de reader wel eerst geautoriseerd worden.
Het is bijzonder eenvoudig om onbeschermde ePub e-books op de Sony Reader te zetten. Dit betreft dan meestal e-books uit het publieke domein of elders gedownloade ePub-bestanden. Sluit de Sony Reader aan op een PC of Mac en sleep de .epub files dan naar het station dat aangemerkt wordt als ‘Sony Reader’.
Voor e-books die beveiligd zijn met Adobe drm is de procedure wat anders. Zorg er eerst voor dat er een programma op de PC of Mac is geïnstalleerd is waarmee beveiligde e-books gelezen kunnen worden. Dat kan Adobe Digital Editions zijn, of de Reader Software van Sony zelf. Vervolgens moet de ereading software geautoriseerd worden, zodat de juiste Adobe ID gekoppeld is aan de e-books. Vervolgens is het mogelijk om .acsm bestandjes aan te klikken. Die zorgen er dan voor dat de beveiligde ePub e-books opgehaald worden. Synchroniseren is vervolgens mogelijk door e-books vanuit de bibliotheek naar de Sony Reader te sturen.
Overigens zijn de e-books van Uitgeverij Bewust Zijn nooit beveiligd met drm. Het is dus mogelijk om onze ePub e-books direct te openen op de Sony Reader.
Hoe lees ik een ePub e-book op mijn Android tablet of smartphone?
e-books in het ePub formaat kunnen met een aantal apps gelezen worden op uw Android device, waaronder Aldiko, Bluefire Reader en Kobo for Android. Het is ook mogelijk om ePub e-books te lezen in Google Play Books of Readmill voor Android.
De meeste e-books die in Nederland verkocht worden zijn opgesteld in het ePub formaat. Deze bestanden kunnen met een aantal apps gelezen worden op een Androidtoestel, waaronder Aldiko, Bluefire Reader en de ereading app van Kobo. Al deze apps zijn gratis te downloaden.
Alle genoemde apps kunnen ook overweg met beveiligde e-books met Adobe DRM. De applicatie moet dan wel eerst geautoriseerd zijn, voordat de e-books gelezen kunnen worden. De ePub e-books van Uitgeverij Bewust Zijn zijn nooit voorzien van DRM.
De genoemde apps kunnen gedownload worden via de Google Play Store.
Hoe lees ik een epub e-book op mijn ipad of iphone?
Voor eigenaren van een iPad of iPhone zijn er diverse mogelijkheden om e-books in het ePub formaat te lezen. Er zijn ereading apps die overweg kunnen met zowel onbeveiligde als beveiligde (met Adobe drm) e-books.
Ten eerste is daar iBooks van Apple zelf. Deze app is geschikt om e-books te lezen uit Apples eigen e-bookwinkel, de iBookstore. Verder kan iBooks ook ePub e-books lezen die niet voorzien zijn van drm. ePub bestanden kunnen direct geopend worden vanaf een webpagina of vanuit een email. Ook is het mogelijk om ePub bestanden naar iBooks te synchroniseren via iTunes.
Een mooi alternatief voor iBooks is Readmill. Deze app is er zowel voor iPhone als iPad. In Readmill kunnen zowel onbeveiligde als e-books met Adobe drm gelezen worden. De app moet daartoe wel eerst geautoriseerd worden met de Adobe accountgegevens van de gebruiker.
Wie zijn e-books vooral bij Bol.com koopt kan ervoor kiezen om de Bol.com e-books app te installeren. Vanuit deze app worden automatisch alle eerder aangeschafte e-books opgehaald. Het is wel nodig om 2x accountgegevens in te voeren; één keer de Bol.com accountgegevens en daarna de Adobe accountgegevens.
Een app die het ook waard is om vermeld te worden is de ereading app van Kobo. Met de Kobo Books app voor iOS kunnen eenvoudig e-books uit het assortiment van Kobo gelezen worden. Het is ook mogelijk om eigen e-books in het ePub-formaat te lezen in de Kobo app.
Waarom wijkt de opmaak van een e-book soms af van een gedrukt boek?
De opmaak van een digitaal boek wijkt per definitie af van de opmaak van het originele gedrukte boek. Dat komt vooral doordat e-books gelezen kunnen worden op apparaten met verschillende schermformaten. Vooral bij boeken met veel figuren en tabellen leidt dit nog wel eens tot flinke concessies tijdens het opmaakproces.
In het vak zeggen we voor de grap wel eens: ‘vormgevers hebben een hekel aan e-books’. Maar er zit een kern van waarheid in die opmerking. Want zoveel controle als een vormgever of dtp-er heeft over de layout van een gedrukt boek (en het bijbehorende pdf bestand), zo weinig invloed heeft deze op de opmaak van een digitaal boek.
Dat komt met name doordat ‘echte’ (ePub) e-books ‘reflowable’ zijn. Dat wil zeggen dat de opmaak zich aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarop het e-book gelezen wordt. Zo past er op het scherm van een smartphone minder tekst dan op het scherm van een tablet of een computerscherm. De tekstregels worden dienovereenkomst verkort en daardoor worden woorden soms op andere plaatsen afgebroken en blijven bepaalde alinea’s of figuren niet meer bij elkaar staan, maar vallen ze net over een ‘pagina’ heen.
Daarbij komt dat iedere ereader of ereading app op een eigen manier omgaat met digitale boeken. Zo worden nooit de originele lettertypen weergegeven, maar kan de lezer kiezen uit een aantal standaard lettertypen van de betreffende ereader of ereading app. En vaak verschijnen er op bepaalde plaatsen ongewenste witregels (of verdwijnen deze juist); dat ligt dan niet aan het e-book, maar aan (de interpretatie van het e-book door) het apparaat waarop het e-book wordt getoond.
Bij romans of boeken die voornamelijk tekst bevatten is dit allemaal meestal nog niet zo’n probleem, maar bij boeken waarin veel figuren, vergelijkingen en/of tabellen voorkomen wordt het een lastiger verhaal. Want hoe zorg je ervoor dat een complexe figuur goed wordt weergegeven op een klein scherm? En past een tabel nog wel op het scherm van een smartphone?
Het antwoord op die vraag is meestal ‘nee’, en daarom worden er tijdens de e-bookconversie concessies gedaan. Daar gruwen vormgevers van (en vaak ook de auteurs), maar het kan niet anders. Daardoor zijn tabellen soms niet direct goed leesbaar in een e-book en kunnen afbeeldingen verschuiven. Of komen paginanummers van het e-book niet overeen met de paginanummers van het gedrukte boek; want als de lezer een grotere letter kiest, dan past er minder tekst op een pagina en telt het e-book ineens meer pagina’s.
Zoals wel duidelijk wordt uit bovenstaande uitleg kan een vormgever maar weinig veranderen aan de opmaak van een e-book. Het maken van een e-book vraagt om concessies. Daarnaast is het goed om te beseffen dat een digitaal boek op ereader X misschien naar wens wordt weergegeven, maar op tablet Y niet.
Als de originele vormgeving écht heel belangrijk is, dan raden we af om het boek überhaupt in de vorm van een ePub e-book aan te bieden. Pdf is geen digitaal alternatief voor een e-book, omdat de pagina’s van een pdf nu eenmaal niet goed leesbaar zijn op kleine schermpjes.
Geen antwoord op jouw vraag?
Een goede service vinden we erg belangrijk en daar doen we ons uiterste best voor. Als je vraag niet in bovenstaande lijst staat, neem dan contact met ons op. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te hebben gereageerd.