Het mysterie van non-dualiteit

We leven in een wereld van tegenstellingen en dualiteit. Licht kan niet zonder donker, boven niet zonder onder. Dualiteit op zichzelf lijkt als tegenpool non-dualiteit te hebben. Maar wat is dat dan? Wie in aanraking komt met non-dualiteit ervaart het veelal als zeer abstract. Niet voor niets natuurlijk, omdat het non-duale verwijst naar ‘Dat’ wat niet in woorden te vatten is. Net zoals een probleem niet kan worden opgelost op het niveau waarop het is ontstaan (Einstein), kan dat wat dualiteit omvat niet vanuit dualiteit worden beschreven. Hoe kun je in woorden ‘Dat’ vatten waarin de woorden opkomen? Wat wij in essentie zijn, drukt zich uit in dualiteit. Het rationeel beantwoorden van de vraag ‘Wie ben ik?’ levert dan ook niet zo veel op. Wat ook niet anders kan als je non-dualiteit vanuit dualiteit verstandelijk meent te kunnen bevatten. Je komt dan niet veel verder dan het verwoorden van het zoveelste concept. Een concept dat opkomt in ‘Dat wat is’. Non-dualiteit verstandelijk willen begrijpen is als het beklimmen van een eindeloze ladder; keer op keer kun je het idee hebben dat je er bijna bent, maar er komt geen einde aan…

Realisatie

Hoe komen sommigen dan wél tot realisatie? Niet door te trachten het verstandelijk te begrijpen. Je kunt ook niet toewerken naar je ontwaken. Als er al een totaalinzicht mogelijk is, zal er geen persoon zijn die het ervaart. Dit alles is overigens slechts voeding voor de altijd hongerige mind. Als ontwaken al plaatsvindt, zou je eerder kunnen spreken van een vorm van Genade. Verkregen door ‘Dat’ wat jij zelf in wezen bent. Het overkomt je en is, hoewel zeer oppervlakkig, enigszins vergelijkbaar met verliefdheid. Zo besluit niemand verstandelijk: ‘Laat ik eens verliefd worden’. Ontwaken is wat mij betreft onderhevig aan hetzelfde principe. Het overkomt je of het overkomt je niet.

Afgescheidenheid

“Kunnen we dan iets doen om de kans op ontwaken te vergroten?”, zou de doelgerichte mind kunnen opwerpen. Je ontdoen van alle conditionering en identificaties oogt als een stap in de goede richting. De sterke identificatie met het lichaam, en het daarbij behorende gevoel van afgescheidenheid, lijkt ontwaken nog het meeste in de weg te staan. Vreemd genoeg realiseren maar weinig mensen zich dat ze volledig niet-afgescheiden ter wereld zijn gekomen. Direct na je geboorte ervoer je geen enkele afgescheidenheid. Je had nog geen woorden geleerd om overal ‘mentale stickers’ op te kunnen plakken. Je was één met je omgeving, tot het moment waarop je in je vinger beet wellicht… Of er vond vereenzelving met je naam plaats. Sinds dat moment zit ons ego als een machinist voorin onze trein en laten we ons door hem vervoeren langs de illusie die onze duale wereld is. Terwijl ons ego groeit, groeit ook onze overtuiging dat wij volledig van alles afgescheiden zijn…

Genade

Vanuit die afgescheidenheid ontstaat de zoeker in ons. Woorden over eenheid en non-dualiteit prikkelen uiteraard velen tijdens hun zoektocht. Hoe meer we ons er mee bezig houden, hoe meer we het gevoel krijgen dat dit de ‘heilige graal’ is. Terwijl het ego de zoekroute uitstippelt, denken we vanuit onze trein na over non-dualiteit. Dat velen naar buiten kijken om te zien wat er op de zoektocht voorbij komt, maakt dat we nooit uit de trein stappen. Om tot realisatie te komen moeten we het in onszelf (onder)zoeken. Daar kan worden ont-dekt dat het ‘ik’ niet bestaat. Dat kan uiteindelijk na oprecht en diepgaand onderzoek leiden tot een ‘weten’, niet af te dwingen door de mind en slechts te verkrijgen door Genade. Wie buiten zichzelf zoekt zal niets vinden… Hoewel lastig te accepteren voor de mind, is het wat mij betreft een zegen dat non-dualiteit niet begrepen kan worden. Non-dualiteit is daardoor een mysterie voor (het ego van) de mens, en zal het in veel gevallen ook altijd blijven.


Enthousiast over mijn blog? Vertel het een ander of abonneer je op mijn blogs. Nog niet zo enthousiast? Geef mij dan feedback via jouw reactie.


Frank Janse geeft in deze blog-serie een persoonlijke visie op onderwerpen die zowel individueel als maatschappelijk relevantie hebben. Frank werkt als manager, schrijver, trainer en coach. En nu ook als blogger… Zijn boek ‘de zin van jouw bestaan’ is bij uitgeverij Bewust Zijn uitgebracht.

Volg Frank Janse ook op twitter en facebook!

, , , ,

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your reactie data is processed.